21 February 2013

HOw To WaSh Face Properly :)

Assalamualaikum, Haii readers.. Hari nie entri mengenai how to wash face properly..Terpulang uoalss nak titik beratkan atau tak, bagi ai sangat penting sebab sebelum, nie ai buat tak tahu je dan tak penah tahu pun cara cuci muka ada caranya ! ai ngaku ai have a large pore..So, my skin pun nampak macam lifeless..Hmm, nak buat macam mana kan, dulu kerja tak ada masa nak jaga skin..Kejap jaga kejap tak..So,ikut jom ikut step kat bawah nie ek. Hikss

http://1.bp.blogspot.com/-iBrhWOJuEHs/UEuDvFLi31I/AAAAAAAABTw/Hx6MpDDyFoE/s1600/19.-mencuci-wajah.jpg

Step 1 : cuci tangan
  Sebelum cuci muka tu lebih baik basuh tangan bersih²..Macam-macam jenis bakteria melekat kat tangan tu..Sebaiknya cuci dengan air suam..Apa kata sebelum cuci mencuci uoalss sediakan air suam dulu,untuk cuci tangan and cuci muka ..

Step 2 : ikat rambut anda
Nampak la kemas sikit kan bila ikat rambut waktu cuci muka,, Baru la selesa nak sental belai muka kan..kan? :)

Step 3 : buang makeup !!
 Kalau jenis bermakeup tu pandai2 uoalss la macam mana nak cuci..ai jarang bermakeup..tetapi eyeliner ai cuci dengan cottonbud and letak minyak johnson skit..So laju je bila buang eyeliner tu..hihi..

Step 4 : basahkan muka
Kata orang percikkan sedikit air suam supaya pori² terbuka, Dengan itu produk yang uoalss pakai tu akan meresap..In sha Allah..

Step 5 : apply pencuci muka 
Apa lagi, sental la pencuci muka yang uoalss guna tu..hihi.. Cuci lembut and secara putar okey..But, uOls will start dari dahi,hidung,pipi,dagu and leher..Biarkan sekejap selama 1-2 minit gittu..

Step 6 : membilas
Basuh muka dengan air sejuk, tolong eh, basuh bersih- bersih tau ;) Hee

Step 7 : apply toner
Kalau yang jenis skin yang berminyak disarankan menggunakan toner lepas cuci muka..Toner berfungsi membersihkan sisa kotoran yang tertinggal masa cuci muka tadi....Toner juga kecilkan pori-pori, menghilangkan minyak dan menjernihkan kulit.Gunakan kapas tahu..bukan dengan kain buruk tau * joke* :)

Step 8 : lembapkan kulit
Apply moisturizer or face cream lepas bersihkan skin anda..Pastikan moisturizer tu sesuai dengan kulit..

Periksa produk, terutamanya pencuci muka..Kalau ada wangian pastikan uoalss cek bahannya.Kalau berkenaan dengan buah-buahan okey la..kalau wangi yang saje nak basi wangi baik elakkan sebab tu semua ada bahan kimia..

Air suam - untuk buka liang pori
Air sejuk - untuk tutup liang pori
(pakai ais batu pun boleyy)

:: HuGs & KiSs ::

1 Comments:

Aina Areen said...

wah, nice info :) kena cuba ni :) hahaha

 
-Copyright WieyaRaudzi 2013-2016 By AiLullaby-