03 July 2011

Gemuk.,, Oh !

Selamat Hujung minggu.
Assalamualaikum :)
Macam mana ye ai nak tanya uoOls ye nak atasi masalah kegemukan..?
Adakah sebab keturunan atau sebab pemakanan ataupun faktor persekitaran..
Okey hari nie ai nak taip entri pasal GEMUK.
Masalah atau simptom..? Wah banyak betul persoalan kan..?

Macam nie.. ai tatau cemana nak atasi masalah kegemukan yang kdg2 orang cakap ada gemur AIR, ada gemuk LEMAK, ada jugak gemuk ANGIN dan gemuk DAGING. Ai pun tak tahu pasal nie. Cuma ai tak tahu la nak atasi..? Banyak fakta yang menunjukkan fakto GEMUK..

Bagi uoOls cemana ye nak atasi..?
Ai rasa gemuk comel time kecil time baby.. mesti uols akan cakap bila tengok baby yang 'semangat' badan nya.. mesti tak sabar nak dukung dan cakap.. "anyonyonyo..omey omey nya.. tapi cuba tengok kalau kita tengok gemuk time waktu dewasa, seakan akan terasa obesiti dan tak cantik bukan.. Sebab tue ai nak atasi.
Sebab ai pun alami masalah yang sama. Huhu..

Membiarkan persoalan demi persoalan bersarang dalam mencari penyelesaian..Member ai cakap yang kita kena kurangkan nasi. Tapi lebihkan banyak makan sayuran dan buah buahan ataupun lauk dalam masakan ;p tapi satu je ai nie tak boleh tahan nafsu makan. Hehe

Apatah lagi nak ada jadual pemakanan. Serius cakap ai jarang ambil suplemen vitamin atau sebagainya. Senaman pun jarang. Huhu. #Malas betul ai kan..? Memang tak baik untuk kesihatan kalau tak bersenam. Paling kurang pun harus sekali atau dua kali seminggu. Tapi ai pulak dah berbulan tau. =.=" Patut laa.. berat dah tak ideal dengan ketinggian.

Okey laa, bila teringat yang dunia teknologi sekarang ada pelbagai kaedah nak mengatasi masalah kegemukan seperti London Weight Management, Slim World dan Jus Mate 5 sebagai contohnya.. Memang la mudah. Tapi kos rawatan tue yang buat sesak dada. Melainkan income bulanan RM5 k ke atas.. Kuikui.

Okey laa, ai baru tengok Nonan yang cakap pasal pemakanan ulam ulaman dan air suam oleh Rosyam Nor.. Harus lah jaga kesihatan dan elak la keGEMUKan. Encik yu harap yu kurus lepas nie ek. Amin.  As Salam.

10 Comments:

putra suki said...

hai cik ai.. cuba amalkan berhenti mkn sblm kenyang. hi3. dan tgk perubahannaya.. :D

Schajar McFlurry said...

saya pun nak kurus jugakkk!!! tapi tak tau macam mne.. huhuhu

tyra said...

waahh~ i like dis entry ..
skrng pun tgh cuba kuruskan bdn ..
hope menjadi lah .. u too k ! hehe

Amoi MiyaSya said...

sedap plak tgk buah tu . huhu

nasyitahahmadzaini said...

kdg2 faktor kturunan pon ade...tp mcm sy,,mkn byk mane xgemok2 -.-...awk try la control mkn ;)

AiLullaby ❤ said...

@ putra suki

betul tue.. nnt ai cuba

^^

AiLullaby ❤ said...

@ Schajar McFlurry
huhu..sama la kite..

jom aja aja fighting !

^^

AiLullaby ❤ said...

@ tyra

thanks ;)
amin.. mudah mudahan..hehe

AiLullaby ❤ said...

@ Amoi MiyaSya hehe memang ai nak buat miya tergoda..hikss

AiLullaby ❤ said...

nasyitahahmadzaini ..bertuahnya awk. Ok nnt sy cuba


^^

 
-Copyright WieyaRaudzi 2013-2016 By AiLullaby-