26 March 2013

Waktu yang Betul & Cara Mudah untuk Minum Air :)


Assalamualaikum..ai nak kongsikan sesuatu..
Kita ambil sikit masa yang terluang. =)
Oke, as many of you know..dalam sehari sekurang-kurangnya kita kena minum 1.5 liter air dan ke atas.
Frankly, hanna memang pemalas plus tak rajin nak minum air masak sampai berliter-liter. Haha. 
Then hanna search lah kat internet. Bukan susah nak cari tips-tips nak minum 
air masal berliter-liter bagi yang pemalas nie haa. Soo, here we go..

Minum air pada masa yang betul...

1. Bawa air botol kemana-mana saja kita pergi. Kompom punya, mesti korang akan minum air tu even korang sendiri tak haus. Hee 
2. Minum air pada kadar yang sedikit tapi kerap dan jangan gelojoh sebaliknya tenguk dengan perlahan-lahan. 
3.  Setkan masa. Set dalam 1-2 jam untuk minum 1-4 gelas air . Tips nie sangat bagus bagi mereka yang susah sangat nak minum air or selalu lupa nak minum air.  Same goes to me. ^^ 
4. Letak botol air or cawan air kat setiap pelosok rumah. Means setiap part dalam rumah awak ada air masak. So, tak payah lah nak susah-susah nak pergi dapur semata-mata untuk minum air je kan? Hee 
5. Tambahkan sehiris limau atau timun. Kalau air masak tu berperisa mesti lagi sedap korang nak minum kan? haaa, korang just perlu tambah limau nipis(lemon) atau timun dalam air korang. Kalau korang prefer air sejuk, boleh lah masukkan air yang korang campur limau or timun tadi dalam peti ais. Sebenarnya, minum air sejuk tu tak salah. Yang menjadi kesalahannya sekarang nie minum air dengan ais. Haaa, yang tu tak elok. Huhu. 
6. Makan buah-buahan yang banyak air. Contoh tembikai (92% air ikut berat buah) and tomato (95% air). Kalau nak kisar lagi sedap. 

Amaran keras. 
* Jangan minum sekali gus. Minum air seteguk demi seteguk oke. 
* Jangan bernafas dalam air or tiup-tiup air tu bagi air nya sejuk. Itu salah sama sekali, sebab kita kan pengeluar karbon dioksida? So, habis lah tercemar air tu if korang bernafas time minum air.
* Last but not least, jangan minum air sambil berdiri. Minumlah sambil duduk. Klik SINI if korang nak tahu apa bahayanya minum berdiri nie . =)
Oke, sampai sini sahaja info kita. Haha. Alhamdulillah, ada juga ilmu yang korang dapat kat sini.
Anyway, thanks for reading. Minum air bebanyak pun boleh buat kulit cantik and badan kurus tau ^^

:: HuGs & KiSs ::

4 Comments:

Iqa Abdul Razak said...

oowwh baru tau knapa x bleh minum bediri.. tapi selalu buat cengituh..hehheee :)

Mizz Aiza said...

info yang baik untuk amalan kita bersama..

Ainur Athikah said...

Assalamualaikum, awak kena tag di sini:

http://boladuri.blogspot.com/2013/03/segmen-bloglist-penggal-ke-2-review-blog.html

---> ^_^

Meyra John said...

Thanks. ^^

 
-Copyright WieyaRaudzi 2013-2016 By AiLullaby-