24 July 2014

Tutorial Cara Cari GPS Koordinat ;)

Assalamualaikum. Hai pembaca blog pink.. 
Nak share macam mana nak cari GPS koordinat guna Google Earth
Ni khas untuk yang DIY kad kahwin. 
Kalau tempah, ni tak ada masalah sangat..Hehe. 
Ai pun nak mudahkan si dia yang pertama kali 
nak datang ke rumah. Suruh ai survey koordinat wave. 
So apa salahnya ai kongsi dengan uOls sekali kan..


Gambar ni contoh kad kahwin yang I buat dan letak GPS koordinat

Ramai yang dah buat entry macam mana nak cari GPS 
koordinat ni tapi kebanyakkan tunjuk cara guna Google Map
Tapi kali ni ai nak guna Google Earth pulak..ngee :'D

Mula-mula, pada siapa yang tak ada application Google Earth ni..
Sila ke official website di SINI
Lepas tu nanti akan ada button untuk download application ni.


Bila dah download, dah run program ni..kat tepi 
belah kiri ada kotak untuk search. 
Kemudian search jlokasi majlis kat mana..Lokasi yang kita nak..


Kat bawah gambar ada tunjuk arrow tu contoh GPS koordinat yang korang boleh ambik tapi tu untuk contoh yang Google Earth dah specifickan dekat area mana Taman Botani tu. Tengok yang ada tanda merah tu. 


Tapi kalau korang tetiba nak specifickan lagi mana tempat yang korang nak..Boleh cuba macam nie..Sila tekan gambar untuk tumbesaran yang lebih sihat :)


  1. Click tak atas tu tanda macam paku tekan tu. Lepas tu akan keluar pin yang warna kuning tu. Yang tu korang bolah adjust mana tempat untuk dapatkan koordinat
  2. Lepas click pin tu..akan pop-up kotak putih tu..
  3. Masa ni korang akan nampak kat pop-up tu ada tulis latitude dan longitude kan
  4. Kalau korang gerakkan pin kuning tu, latitude dan longitude akan berubah..So, mana kawasan yang korang nak untuk jadikan GPS koordinat korang, just copy dan paste.
  5. Ok..settle!
Selamat Mencuba..!!
Harap en.yu sampai ke destinasi cinta dengan selamatnya ..
:: HugS and kiSs ::
 
-Copyright WieyaRaudzi 2013-2016 By AiLullaby-