27 January 2016

Mengenali Tanda Awal Kehamilan Sebelum Lewat Haid

Hai semua..Assalamualaikum..
suka ai nak kongsikan dengan pembaca blog pink semua
terutamanya wanita yang berkahwin untuk mengenali
tanda awal kehamlan sebelum lewat kedatangan haid.
Buat rujukan bersama. Meh ai kongsikan bersama ;)

Suhu Badan
Anda dapat mengetahui tanda awal kehamilan sebelum lewat kedatangan haid dari segi suhu badan. Caranya anda dapat mengukur suhu tubuh ketika bangun pagi sebelum beranjak dari tempat tidur. Wanita yang mengalami hamil akan mengalami suhu tubuh yang meningkat dari suhu normal. 

Kram Perut 
Beberapa wanita mengalami kram perut sebagai tanda awal kehamilan sebelum lewat datang haid. Hal ini biasanya terjadi akibat telur yang dibuahi mengambil posisi, menanamkan (implantasi) diri pada rahim. Implantasi terjadi antara 8 – 10 hari setelah ovulasi atau sekitar 4-6 hari sebelum menstruasi berikutnya. Banyak wanita keliru menduga kram perut ini sebagai sakit nak datang haid yang akan datang, kerana waktunya yang hampir sama. Bahkan disertai dengan rasa sakit pada bahagian punggung bawah akan tetapi rasa sakit yang dialami hanya sebentar saja tanpa berlangsung lama. Rasa sakit pada bagian perut menyerupai rasa sakit ketika sedang mengalami PMS. Sehingga banyak yang tidak dapat membezakan sakit kerana PMS atau sebagai tanda kehamilan.

Perubahan pada organ intim
Tanda awal kehamilan sebelum lewat haid juga dapat dirasai dengan adanya perubahan pada bibir organ intim/area kewanitaan. Perubahan tersebut iaitu pada warnanya yang semula merah muda berubah menjadi lebih pucat/gelap. Pada awal kehamilan biasanya juga akan keluar cairan dari organ intim bakal ibu yang mirip keputihan. Hal itu merupakan cairan yang dihasilkan dari pembuahan yang berasal dari cervical mucus.
Payudara lebih sensitif
Pada masa awal kehamilan biasanya payudara calon ibu biasanya juga terjadi perubahan, dimana payudara akan lebih sensitif jika dibandingkan sebelumnya, aerola (daerah sekitar puting susu) akan terlihat menghitam, ukuran payudara membesar serta terasa lebih berat,dan biasanya juga pada area payudara terasa agak sakit. Tanda awal kehamilan sebelum telat haid ini terjadi karena adanya peningkatan hormon progesteron dan estrogen dalam tubuh wanita hamil.
4 faktor di atas yang di alami oleh ai..Banyak jugak faktor
yang dialami oleh bakal ibu lain. Sebab setiap seorang simptom/tanda kehamilan tidak sama.
Mudah-mudahan ada rezeki kami suami isteri. Amin.
Seorang atau kembar bukan ukurannya. Rezeki kembar..
semuanya dari Allah taala.

Moga ai tak ada alahan/morning sickness.
Moga ai tak muntah-muntahdan kandungan sihat sejahtera. 
Naluri keibuan itu sangat kuat. Hugs and kiSs.
Doakan ai dan baby ye...amin...

4 Comments:

♥ Ain Cho'in ♥ said...

Tanda awal kehamilan kita dulu, 1st mmg akan terasa saket d bahagian breast. And then, tahap stamina mmg lebih letih, mls nk buat kerja rumah. Itu mmg tanda besar yg kita nmpak dkt diri kita.

p/s : Semoga awak takdek alahan teruk okay. :)

ailullaby said...

amin..mudah-mudahan ai tak ada alahan yang teruk. In Shaa Allah :)
terima kasih ain..Sekarang pun cepat letih dan suka kram perut dan sakit pinggang

alhamdulillah ^_^

alia azman said...

such a vary informative post..walaupon lambat lg nak daat tanda2 tu..tpp excited.. HAHHHAHAHHAAH..


ada idea mcm mna nk handle kawan yg mood on off?? feel free to comments on my latest post okey..

ailullaby said...

thank you @alia azman :)

 
-Copyright WieyaRaudzi 2013-2016 By AiLullaby-