26 November 2013

Khasiat Garam dan Sunnah Nabi :)

Assalam. Lamanya tak hapdate belog.
Maaf tak berhapdate sangat blog Pink kesayangan dah bersawangg..
ai ada join kem motivasi dan belajar sedikit sebanyak sunah Nabi.
Rupanya garam banyak khasiat tau ;)

 garam


Pernah dengar fakta palsu ni tak?"Pengambilan garam 
secara berlebihan boleh kena penyakit darah tinggi..." 
Ni fikiran Barat..

Walhal cara hidup nabi... Sblm mkn nabi letak
secubit garam di lidah utk elak santau 
dan tapis makanan yg akan di makan 



Sampai di tempat baru...nabi ambil garam
 dahulu utk sesuaikan hormon tubuh di tempat baru...
Utk ubat penyakit rohani, air perlu di campur
 garam terutama untuk ubati sihir dan santau..Kenapa?


Allah cipta garam adalah sebagai penarik toksid/asid/racun
 dlm darah atau tubuh dan juga penarik unsur-unsur negatif 
(pengamalan darus syifa' utk bersih rumah atau 
pagar rumah perlu tabur garam di sekeliling rumah. 


Garam juga unsur yg boleh imbangkan balik sistem tubuh kita ...
ini sunnah Nabi...

Tp garam boleh jd rosak apabila dimasak
atau bertindak balas dgn suhu tinggi/panas. 
Maksudnya kalau hendak masak, guna garam bukit 
dan jangan bubuh garam semasa makanan gelegak atas dapur.
Tutup api dan biar suhu turun dahulu baru letak garam. 
Kita panggil "bubuh garam atas darat" mcm orang Arab lakukan. 
Letak garam semasa hendak makan.

Mengapa? Garam mengandungi sodium dan potassium. 
Tubuh perlu potassium lebh. Kalau panas, garam hanya
tinggal sodium.Potassium akan rosak dlm suhu panas. 
Oleh kerana tu boleh terkena darah tinggi.

Psst : Sejak kerja nih banyak sangat 
perkara baru yang ai belajar..

so lepas ni kalau nak keluar memana vacation ke, sediakan garam  dalam beg sebelum makan makanan yang diorder. Dapat elak sihir dan santau.
:)

0 Comments:

 
-Copyright WieyaRaudzi 2013-2017 By AiLullaby-