20 December 2013

Apa itu Corsage / Korsaj :)

Hai semua.....
ai terjumpa satu benda comel nie yang dipanggil korsaj..
tertanya-tanya apakah benda comei nih...
seakan-akan HB (HandBouquet) tapi lebih kecil dan comel ;)

So ni maksud yang ai jumpa kat uncle wikepedia...
Jadi tahulah ai yang corsage ni adalah sejambak kecil
 bunga dipakai ke atas pakaian wanita
 atau dipakai di pergelangan tangannya.
Di sesetengah negara, korsaj yang dipakai oleh ibu-ibu 
dan nenek pengantin perempuan dan 
pengantin lelaki pada majlis perkahwinan..

Bunga dipakai pada pakaian atau pergelangan tangan 
seorang wanita muda untuk perayaan sambutan kepulangan itu 
atau lain-lain majlis-majlis rasmi seperti prom di sesetengah sekolah di seluruh dunia...

Kat negara Malaysia ni pun boleh guna corsage untuk majlis kawin..
sbb ramai he ai tengok diorang guna untuk dayang-dayang
yang bawa hantaran dan flower boy dan flower girl..ngee
kalau mampu dan nak kelainan apa salahnya ye tak ;)

File:Wrist corsage.jpg









Comel kan.... Siap siapa yang rahin boleh la DIY sendiri..Hee
kalau kat majlis kawin Melayu..
kita tengok diorang pakai kat baju tanda ahli keluarga
atau saudara terdekat pengantin...Hee

Baru la faham i uOls apa itu korsaj/corsage...
comel! Suka pulak tengok...
Ok lately tengok banyak sangat wedding...
rasa nak kawin pulak. Upss....
happy-happy selalu.... HuGs & kiSs

1 Comments:

sinuha said...

Wah. Comel.. Macam nak try buat sendiri :))

 
-Copyright WieyaRaudzi 2013-2017 By AiLullaby-