27 May 2016

Muhasabah Syaban :)

Hai semua..
Memandangkan Ramadhan yang kian dekat tinggal kurang lagi
seminggu. Ai awal-awal dah kena buat persiapan fizikal
dan mental untuk berpuasa dengan badan yang sihat
dan bertenaga. Mudah-mudahan dapat puasa penuh uOls.

Sebenarnya ai dah rindu kampung halaman.
Sejak kawin ni, dah tinggal dengan kelurga mertua
Lain sangat dah rasanya. Tahun ni pertama kali
berpuasa sebagai isteri dan juga bakal mama.
Semoga ibadat kita diterima Allah taala.

Masa sangat lah pantas. Minggu ke minggu terasa
seakan cepat berlalu. Sungguhpun ai hanya surirumah tak bekerja
Tetap merasakan masa itu sangatlah cepat berlalu.
Jadilah banyak la masa dan ruang ai bersendirian.
Sempat lah update blog, mengaji dan ber anti sosial.
Seperti Facebook, Instagram dan banyak lagi ;p

-----------------------------------------
 ai nak ambik kesempatan ini untuk mengenal diri sendiri dengan lebih dekat.
sesetengah orang, lain orang lain caranya.
terkadang kita selalu berfikiran negetif maka negetif la jadinya.
Jadi ai ambik pendekatan positif, kenapa Allah menduga seseorang
hambaNya itu? Mestilah ada sebab dan hikmahnya.
Jadi kita sebagai hamba kena redha dan hadapi dengan tabah.

Lately ai suka mahasabah diri.
Mana yang aku silap. Mana lagi yang tak kena.
Rupanya kita selalu membandingkan kehidupan kita denga orang lain.
Memang kita tak akan rasa cukup. 

Biarlah orang dengan cara mereka sendiri.
dan kita dengan cara kita sendiri ^_______^
Sebab kita memang tak dapat lari dari masalah.
Baik sikit ataupun banyak. Yang penting bagaimana
cara kita nak hadapi masalah itu yang lagi utama.

Orang memang tak akan faham masalah kita.
tapi ibu ayah kitalah yang paling memahami, 
dan kemudian barulah suami/isteri
Orang luar memang tak akan faham. ai ada problem dengan bapa mertua.
Susah nak cakap cemana sebab dah tak nak story bab ni.
Cukuplah ai rasa dengan cara mendiamkan diri adalah jalan terbaik
untuk atasi masalah ni. Maklumlah duduk sebumbung
Memang ada saja yang tidak kena. Huhu

Baiklah cukup la setakat di sini coretan ai kali ni,
Baik ai fikir yang indah-indah. Masalah memang tak akan selesai.
Yang penting jangan putus doa pada Sang pencipta.
Kerana itu saja kewajipan kita sebagai hanbaNya. Allahu Akhbar..

2 Comments:

MKhairul Aminuddin said...

tak sabar nak berRAMADHAN :D

ailullaby said...

In Shaa Allah lagi 6 hari @MKairul :)

 
-Copyright WieyaRaudzi 2013-2016 By AiLullaby-