11 May 2016

Tips Mujarab Bayi Bebas Demam Kuning!

Hai semua.. Makin hari makin seronok berkongsi. Sambil-sambil tu boleh ai tambahkan ilmu sebelum bergelar mama. Seringkali kita dengar bayi baru lahir terkena demam kuning.
Jadi sebagai persediaan awal, ai nak cuba amalkan tips mujarab bayi bebas demam kuning. Rata-rata ibu diluar sana berjaya atasi masalah ini..
Demam kuning atau dalam istilah bahasa inggerisnya jaudice merupakan antara jangkitan popular yang dialami oleh bayi baru lahir. Penyakit ini tidak bahaya tetapi boleh jadi bahaya malah boleh membawa maut sekiranya tiada rawatan susulan diambil.
Selepas anak disahkan menghidap demam kuning, suami terutamanya harus berkorban masa dan tenaga menghantar isteri beserta bayi ke hospital atau klinik untuk mendapatkan rawatan.
Selain itu, apa yang boleh suami lakukan sebagai langkah pencegahan? Suami boleh lah membekalkan bahan-bahan di bawah untuk dijadikan sebahagian daripada rutin makanan/minuman harian isteri sewaktu mengandung.

Anggur hitam

Pengambilan boleh diambil sepanjang preggy..Sedap pun sedap..hee

PATI DELIMA

Cara pengambilan: Minima 500ml sekali minumAmalkan selalu. In Shaa Allah makanan sunnah Rasulullah. Banyak khasiatnya...

AIR KELAPA MUDA

Cara pengambilan: Tiada sukatan khas tetapi harus diminum setiap hari terutamanya jika hampir bersalin
MINUM AIR RIBENA
Cara pengambilan: Bebas. Ai suka air masam-masam macam ribena ni..hikss. Boleh dibuat jus atau dibancuh minum begitu sahaja.


SUSU KAMBING
Cara pengambilan: Minum 2 cawan sehari. Semasa sarapan dan sebelum tidur.

MADU

Cara pengambilan: 5 sudu air madu ATAU 3 sudu tanpa air setiap hari

KURMA

Cara pengambilan: Makan semasa sarapan setiap hari. Memberi tenaga kepada ibu hamil.


———————————
Dengan izin Allah, bayi yang anda bakal lahirkan akan bebas daripada jangkitan demam kuning. Kita sudah berusaha tetapi usah lupa yang sebaik-baik perancangan adalah daripada dia yang Maha Kuasa 😉
Selamat Mencuba!!! Hugs and kiss

9 Comments:

♥ aiNa yaZiD ♥ said...

Nice sharing dear =)

ailullaby said...

thanks @Aina ^_____^

Ain Cho'in said...

Ha ah betul..Air kelapa paling mujarab..Sebelum akak nk bersalin, hmpir stiap hari suami belikan kelapa muda..Stiap hri nk minum..Alhamdulillah anak akak xdek jaundice..

ailullaby said...

Syukur alhamdulillah :)
nanti ai nak amalkan jugak lah akak @Ain Cho'in ;)
Mudah-mudahan baby keluar nanti xde jaundice...amin

Semut Senyum said...

Tq sharing.. waaa... dah berapa bulan dah?? Jaga kesihatan tau! Moga Allah permudahkan segala urusan awak.. =D

ailullaby said...

alhamdulillah..sma2 @Semuthitam.. :)
Dah 4 bulan lebih..hee..
trima kasih ye..amin mudah2an hendakNya..

^____^

Nabila Syifa said...

nasib baik semua tu i boleh makan except kurma...hahah xtahulah.liat betul mkn kurma

ailullaby said...

same with me @Nabila Syifa ...
kurma memang susah betul nak telan..Tambah-tanbah yang manis melecaih tu :')

Ain Cho'in said...

Aminnnnn semoga urusan dipermudahkan nanti yer.. :)

 
-Copyright WieyaRaudzi 2013-2017 By AiLullaby-