15 June 2016

CheckliSt Persiapan Barangan Baby dan Mama ❤

Salam Ramadan ke-10.
Cepat sangat  masa berlalu dan hari ni ai nak berkongsi mengenai checklist
barangan persiapan menyambut baby.
Menyediakan barangan kelengkapan bayi adalah pengalaman
 yang sangat mengujakan bagi ramai ibu bapa baru like ai. 

Namun, tanpa perancangan rapi, mungkin terbeli barangan
 yang tidak sepatutnya dan tertinggal yang mesti dibeli. 
Inilah pentingnya senarai semak barangan kelengkapan bayi

Walau bagaimanapun, sebelum membuat senarai semak 
tersebut anda dinasihatkan agar mendapatkan nasihat 
serta pandangan individu yang lebih berpengalaman. 
Pada masa yang sama, pastikan barangan yang bakal dibeli
 itu mengikut kemampuan kewangan kite :)

Untuk kelengkapan ke Hospital, sila lihat bawah :-

Kelengkapan ke Hospital
Untuk Ibu
1) Kad Lawatan Hospital/Buku Merah (wajib)
2) Kad Pengenalan
3) Telefon Bimbit
4) Baju/Blouses -5
5) Stokin - 2
6) Kain Batik -3
7) Baju/Seluar Dalam - 5
8) Skaf Kepala/Ki - 1
9) Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi)
10) Majalah/Buku - 
11) Tuala Mandi
12) Maternity Pad/Pad Biasa - 1 pek
13) Tuala Muka - 1
14) Selipar -1
15) Kamera- untuk tangkap gambar
16) Air/Minyak Selusuh 
17) Minyak Angin
18) Air Zam Zam
19) Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks, Buah Kurma, Biskut, Roti)
20) Termos Air Panas
21) Bag Plastik (isi baju yang dah dipakai a.k.a baju busuk)
22) Baju Sejuk (Sweater) -1
23) Sikat -1
24) Breast Pad (menghindarkan baju basah akibat susu badan yang meleleh) - 4
25) Nursing Bra - 4
- Perhatian! Barang kemas tidak dibenarkan dipakai -

Untuk Bayi
1) Baby Diapers - 10
2) Baju - 3
3) Minyak Telon - 1
4) Baby Wipes/Wet Tissue
5) Tuala Mandi - 1
6) Stokin/Sarung Tangan Bayi - 4
7) Peralatan Mandi - tak perlu rasanya sebab hospital akan mandikan baby.
Tapi kalau nak prepare siap2 apa salahnya
8) Selimut/Bedung -2
9) Barut - 5
10) Topi - 1
Keperluan Berpantang - Berpantang (Untuk Ibu) 
1) Jamu/Set Lepas Bersalin
2) Stokin
3) Baju Sejuk
4) Tungku
5) Selimut
6) Selipar
7) Buku/Majalah - tak yah pun tak pe sebab korang boleh tengok tv.
ada kat rumah dah kan?
8) Kain Batik
9) Bengkung/Barut
10) Maternity Pad/Pad Biasa
11) Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka)
12) Kerusi Toilet (Perlu Kalau Tandas Cangkung di Rumah)
13) Minyak Angin/Urut
14) Makanan/Minuman (Air Masak, Susu, Buah-buahan Segar, Ribena, Prune, Biskut, Roti)
15) Tukang Urut - yang ni penting bagi membantu melancarkan perjalanan darah dan mengurangkan sakit2 badan/memecahkan angin

 Ini merupakan tambahan kepada Set bayi di atas
Diapering
1) Napkin - 1 pek
2) Lampin Pakai Buang - 2 pek
3) Diaper Wipes - 2 pek
4) Safety Pin
5) Changing Mat
6) Nappy Liner
7) Berus Lampin
8) Baldi Untuk Napkin
9) Beg Untuk Diapers
10) Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi
Baby Care & Grooming
1) Bedak Bayi
2) Losyen Bayi
3) Minyak Bayi (Baby Oil)
4) Tisu
5) Sikat
6) Putik Kapas (Cotton Bud)
7) Pengepit Kuku (Nail Clipper)
8) Nasal Aspirator (untuk selsema)
9) Methylated Spirit – alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh -(biasa dibekal oleh pihak hospital)
10) Gripe Water / Colic Water (untuk kembung perut bayi)
11) Termometer
12) Vicks
13) Minyak Telon
14) Syringe for Medicine
15) Cotton Balls
Nursering
1) Selimut
2) Bedding set
3) Play Pen / Katil Bayi
4) Mainan untuk Play Pen / Katil
5) Kelambu
6) Bakul Baju Kotor
7) Bakul Baby (Simpan Baby Gear)
8) Bakul Baby (Simpan Baby Care)
Feeding 
1) Botol saiz S - 2
2) Puting Botol Susu - 2
3) Bottle Sterilizer
4) Berus Pembersih Botol
5) Penyepit Botol
6) Sterilising Tablet
7) Nipple Cream
8) Nursing Pad Washable - 2
9) Nursing Pad Disposal - 1 kotak
10) Breast Pump
11) Nursing Pillow
12) Nursing Bra
13) Termos
Travelling
1) Beg Bayi
2) Baby Warmer for Bottle (Tak perlu jika BreastFeed)
3) MILK Casing tingkat2 (Tak perlu jika BreastFeed)
4) Infant Carrier
Bathing
1) Tuala
2) Besen Mandi
3) Syampu
4) Sabun Mandi
5) Span
6) Gayung
Extra 
1) Penyangkut Baju Berklip
2) Permainan Bermuzik
3) Bumbo Seat
4) Baby Gym
5) Stroller / Jogger
6) Penyangkut Kecil (untuk sarung tangan + kaki)
7) Car seat
8) Album
9) Beg Bayi
10) Baby Sling
11) Nursing Cover

Bersederhana dalam shopping barangan baby ye.
Bagi ai dah mula shopping barang sikit-sikit dah ;)
Memang nampak banyak yang perlu dibeli, maklum lah anak pertama.
Mudah-mudahan encik yu dapat banyak bons raya tahun ni, 
boleh lah shopping barang baby. Yeay!! Sekarang tengok baragan di intag pun dah geram. hee
Ok Good luck untuk ai dan mama to be diluar sana.
Bolehlah jadikan checklist ni sebagai rujukan okey. 
:Hugs and Kiss :

6 Comments:

Mrs. A said...

Ramadhan Kareem.
First baby memang excited.
Semoga dipermudahkan selalu

hana hadi said...

Tumpang gembira:) sepatutnya bulan ni Hana dah masuk kandungan 16 minggu anak pertama.tp tak Ada rezeki Allah sayangkan baby Hana.hana dah mengalami keguguran sebulan lebih. no heartbeat

Awal dapat tahu Hana pregnant bulan 2 tahun ni.hepi sangat sebab Raya tahun ni dpt beraya dengan perut membesar, dpt beraya ngan baby, tapi tak Ada rezeki.

Ai jaga diri n jaga Kesihatan ek..:)

ailullaby said...

Salam Ramadan buat @Mrs.A :)
Memang betul tu, first baby eksaited! hee
amin..terim kasih atas doanya..

ailullaby said...

First nak ucap terima kasih kat @hana hadi sebab tumpang gembira dan doakan ai..

dan kedua, salam takziah untuk hana atas ur baby. Baby syurga tu tau. In Shaa Allah ada rezeki hana lagi selepas ni. Mudah-mudahan..Jaga diri baik-baik ye. Sentiasa fikir positif.

:)

Nabila Syifa said...

seronoknya pengalaman sambut 1st bby

ailullaby said...

Alhamdulillah..memang seronok @Nabila Syifa..
Doakan dipermudahkan bersalin kelak ye..tq!

 
-Copyright WieyaRaudzi 2013-2016 By AiLullaby-